tisdag 18 augusti 2015

Barndomsminne

Hösten hade kommit, det var fuktigt och kallt på morgonen. Ganska härlig tid, när löven börjar skifta i färg och luften känns så frisk. Den här av året brukade alltid familjen börja planera sin resa till kloten, hyra stuga och uppleva naturen på nära håll. Kalle som blivit nu vuxen saknade denna tid från sin barndom funderade på att införa det med sin egen familj. Alla var samlade vid frukost bordet, mamma Malin, dottern Milla och sonen Malte. Det luktade ljuvligt, Malin hade vaknat tidigt och bakat bröd, det är lyx att få äta nybakat bröd till frukost. Ibland fick Malin för sig detta och uppskattades av hela familjen.

Jag har ett förslag, sa Kalle lite försiktigt vid frukostbordet. Ingen hörde honom, barnen var helt insjukna i sina iPads och Malin satt med sin telefon. Kalle försökte igen, men ingen reaktion, så han drämte till handen på bordet och alla hoppade till. Malte skrev till sin pappa om det där var väl inte nödvändigt!? Kalle sa med lugn röst att kan vi för en gång skull umgås vid frukostbordet för jag har ett förslag på familjeäventyr. Familjen med lite protest var villiga att lämna sin elektronik några minuter för att lyssna på pappans förslag.

Kalle berättade om sin tid när han var liten, hur dem åkte varje höst och hyrde stuga i skogen och njöt av naturen. När dem gick och plockade lite lingon och fiskade. Bastade i den gamla bastun vid ån och hade det mysigt. Malin log och blev också helt till sig, men barnen såg mer ut som en frågetecken. Bo i stuga pappa? Vi kan väl bo på hotell, som vi alltid har gjort! Malte forsätter, pappa det finns ingen internet på stuga, det sa faktiskt min kompis Noah. Jag vägrar åka om det inte finns någon internet!
Milla ville inte heller åka, pappa vad ska vi göra i skogen? Om du behöver åka till skogen, kan väl du och mamma åka dit. Jag vill vara hemma med kompisarna, skogen låter urtrist!

Kalle funderade en stund och försökte smälta in barnens reaktion. Han var glad iaf att Malin hade tyckt det var en bra ide. Kalle funderade när denna generationsskillnad kom med att naturen har ingen värde längre. Vad mer han tänkte så insåg han att det var ju han och hans generation som satte ribban så här. Det var så enkelt att åka och bo på hotell och ha med elektronik överallt. Tom som vuxen var det så enkelt att välja vara inne och låta barnen sitta framför sin elektronik än ta med dem ut och visa allt roligt man själv gjorde när man var liten. Då fick man minsann använda lite fantasi och vara påhittig. Man hade inte samma privilegium att äga så mycket leksaker heller som dagens barn gör. Han funderade på om det ändå inte vore på sin plats att göra en förändring.

Han lugnade barnen och sa: jag förstår era reaktion, men fundera på saken. Har någonsin våra äventyr varit tråkiga? Det kanske blir en helt ny upplevelse, vem vet? Ni kanske tom tycker om det? Vi kan väl tänka på saken och prata om det om några dagar igen?

Med lite protest gick barnen med på det, att dem skulle tänka på saken. Sen sjönk snabbt familjen in igen i sin elektronik, men Kalle satt kvar och dagdrömde. Drömde tillbaka till sin barndom och minerna från kloten...
1 kommentar: