torsdag 10 september 2015

Hur omfördelar man själen?

Hur omfördelar man själen?, frågade hon psykologen.
Att mista sin man alldeles för tidigt är inget som någon vill gå igenom. Nu satt hon där och var alldeles tom. Hon hade gråtit i veckor och letat efter svar. Saknaden av sin man som plötsligt fått en hjärtinfarkt och lämnat oss i 50 års åldern.

En dag när Rickard vaknade och skulle ta sig till jobbet, kände han inte sig så på topp. Men plikttrogen som man var så kände man inte efter så mycket i kroppen utan fixade ordning sig och tog sig till jobbet. Han föredrog vara där före alla andra så han gjorde så även den här morgonen. Han kom först, larmade av och gick in. Men där tog hans morgon slut.

30 minuter senare anlände nästa kollega som hittade Rickard död på mattan i entrén. Det gick inte längre rädda hans liv. Det blev en väldigt chock för alla, men mest ut av allt till Linda som var Rickards fru och deras två barn 10 och 8 år. Beskedet kom till Lindas jobb av Rickards kollega. Han försökte insistera att Linda skulle följa med honom, men Linda sa bara att det hade hon inte tid med. Till slut blev han tvungen att säga där och då hur det låg till. Linda hamnade i chock och det gick inte kommunicera med henne. 30 minuter senare så började hon gråta och det verkade som det gick inte få något slut på det. Till slut lyckades de köra hem Linda, där barnen och resten av familjen väntade på henne. Hon satt bara i soffan med rinnande ögon och höll om sina barn. Familjen försökte trösta och finnas där för Linda och barnen, men hon var inte mottaglig.

Efter begravningen hade Linda packat barnens och hennes väskor och det drog ner till Spanien i 2 veckor för att försöka få andrum. Hon önskade att hon var mer som barnen att det var som det var och nu blickar vi framåt. Ibland stannar man till och gråter och sen är som inget hade hänt.

När resan tog slut och de anlände tillbaka till hemmet som var orörd och kall. Det fanns inte längre värme sen Rickard dött och Linda var fortfarande för chockad för att orka fylla upp hemmet med kärlek. Ibland undrade hon om det hade varit lättare att sälja huset och bara flytta, samtidigt som hon inte ville göra av sig med minerna tillsammans med sin älskade man.

Hennes bästa vän hade lämnat en visitkort till en psykolog på bordet med texten: - jag älskar dig, ge det en chans! Kram Emma.
Hon hade tagit upp luren ringt psykologen och fick tid redan samma eftermiddag.

Nu satt hon här i hennes enkla inredda rum och ville ha svar på sin fråga:
- Hur omfördelar man själen?

Psykologen var överraskad över frågan och fick fundera en stund och visste inte om hon skulle kunna svara på frågan.

3 kommentarer:

  1. Intressant fråga...man måste nog komma i en djup kris och inse att just den väg man vandrar är inte längre gångbar, man måste nyorientera sig...

    SvaraRadera
  2. Förstår att psykologen blev överraskad.

    SvaraRadera